Tradycją już niemal stało się, że w piątki namawiamy Was do weekendowego kucharzenia, prezentując przepisy na ciekawe dania, desery lub napoje. I choć specjaliści od przepowiadania pogody twierdzą, że w najbliższych dwóch dniach czeka nas kumulacja upałów, to tym razem w naszych inspiracjach nie idziemy w stronę orzeźwienia, czy schłodzenia, a w stronę lekkostrawnego i łamiącego rutynę posiłku śniadaniowego bądź kolacyjnego. Przepis i fotografia pochodzą ze strony kuchniaplus.pl.

 

Jajka w pomidorach

 

Składniki (dla 3 osób):

JAJKA-W-POMIDORACH– 3 jajka,

– 3 pomidory,

– 3 ząbki czosnku,

– 3 pieczarki,

– kilka plastrów szynki długo dojrzewającej,

– mała garść szpinaku,

– kilka suszonych pomidorów,

– kilka liści bazylii,

– oliwa do smażenia,

– odrobina startego sera, najlepiej koziego,

– sól, pieprz.

 

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, posiekać i przesmażyć na oliwie z czosnkiem i umytym, porwanym drobno szpinakiem. Dodać posiekaną bazylię i suszone pomidory. Pomidory (te świeże) umyć, wydrążyć, posolić i popieprzyć, a następnie obłożyć każdy plastrem szynki długo dojrzewającej. Do powstałych „kokilek” włożyć farsz pieczarkowo-szpinakowy i wlać na wierzch po całym jajku. Po wierzchu sypnąć startym serem kozim i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 30 minut. Wygląda i pachnie obłędnie, a jak smakuje 😉