Niedawno pisaliśmy o zaletach koziego sera. Ponieważ dziś zdecydowanie mamy ochotę na coś bardziej pożywnego, ale przy tym lekkiego i zdrowego, to sięgamy po przepis znaleziony na zdrowenienudne.pl, w którym ser kozi pojawia się w towarzystwie sycącego kuskusu i aromatycznych suszonych pomidorów. Zachęcamy do przygotowania tej potrawy na lunch lub kolację.

 

Kuskus z kozim serem i suszonymi pomidorami

 

Składniki:

kasza– 200 g kaszy kuskus,

– pół słoiczka suszonych pomidorów z zalewą,

– 500 ml bulionu warzywnego,

– 1 ser kozi dojrzewający-rolada,

– 2 ząbki czosnku,

– 10 pomidorków koktajlowych,

– 1 małe opakowanie czarnych oliwek,

– 6 łyżek oliwy z oliwek,

– ocet balsamiczny,

– sól, świeżo mielony czarny pieprz.

 

Przygotowanie:

Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Kuskus wsypać do głębokiej miski, posypać solą i zalać gorącym bulionem (tak, aby warstwa bulionu była wyżej o 1-2 cm od powierzchni kaszy). Przykryć i odstawić na 15 min. Pomidory suszone pokroić w paseczki, a oliwki na połówki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko przesmażyć i dodać pomidorki. Wszystko razem smażyć kilka minut na średnim ogniu. Kuskus rozbić widelcem i dodać do niego suszone pomidory, oliwki i wlać połowę słoiczka zalewy z suszonych pomidorów. Całość dokładnie wymieszać; jeżeli kasza jest jeszcze za sucha można dodać zalewy. Na patelni, na której smażyły się pomidory, rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej ser kozi pokrojony w plastry. Kuskus nałożyć na talerz, dodać podsmażone pomidorki, ciepły ser, skropić oliwą ze smażenia i octem balsamicznym oraz posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ewentualnie doprawić solą do smaku.