Kwas mlekowy naturalnie występuje w kwaśnym mleku, jogurcie i kiszonkach. Dlaczego warto je jeść?

Kwas mlekowy powstaje podczas fermentacji cukrów pod wpływem działania bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Bakterie kwasu mlekowego wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego człowieka. Występują w jamie ustnej i układzie moczowo-płciowym.

indeks

Kwas mlekowy ma dwie formy: L i D, ale tylko L-kwas mlekowy działa aktywnie na skórę. Jest to główny składnik naturalnego czynnika nawilżającego NMF, dlatego wykorzystuje się go głównie w kosmetyce.

Nazwa probiotyk oznacza z greckiego „pro bios”, czyli „dla życia”. Są to preparaty zawierające specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii (najczęściej bakterie mlekowe).

jogurt

Pałeczki kwasu mlekowego osiadają i rozmnażają się w układzie pokarmowym, dzięki czemu poprawiają działanie śluzówki, ułatwiają trawienie i wzmacniają odporność. Przypisuje się im też łagodzenie objaw nietolerancji laktozy, zmniejszą skutki alergii. Niektóre szczepy Lactobacillus zmniejszają przyswajanie tłuszczy z przewodu pokarmowego, co prowadzi do obniżenia cholesterolu we krwi. Działają przeciwnowotworowo, obniżając ryzyko powstawania nowotworów jelita grubego.