Gorące temperatury nas nie opuszczają, a wraz z nimi ochota na lekkie, ale jednocześnie pożywne posiłki. Proponujemy Wam przygotowanie na kolację lub jako dodatek do grillowanego kurczaka na obiad sałatki z kaszą kuskus. Ta potrawa to źródło węglowodanów i związków mineralnych, ale także białka pochodzenia zwierzęcego, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Samo zdrowie, wspaniały smak (sałatka zrobiła furorę wśród znajomych na sobotnim grillu), a przy tym prosta receptura, więc noże w dłoń i do dzieła (przepis i fotografia znalezione na stronie polki.pl, tu podana wersja z własnymi modyfikacjami)
Sałatka z kuskusem na upalne dni
– około 100g suchej kaszy kuskus,
– 2 średniej wielkości ogórki zielone,
– około 150g sera typu feta,
– garść włoskich orzechów,
– puszka groszku konserwowego,
– 3 łyżki oleju rzepakowego,
– 3 łyżki wody,
– sól, pieprz,
– sok z cytryny,
– ulubione zioła.
Przygotowanie:
Z oleju, wody, soku z cytryny, ziół i przypraw przygotować dressing i odstawić, żeby składniki „się przegryzły”. Kuskus zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem (wody wlewamy tyle, żeby zakryła kaszę i jeszcze na około 1 cm znajdowała się ponad nią). Ogórki dokładnie umyć i pokroić razem ze skórką w grubą kostkę. Fetę również pokroić w kostkę, a orzechy drobno posiekać. Wrzucić rozdrobnione składniki do miski, dodać ostudzony kuskus, odsączony groszek, polać dressingiem, wymieszać i odstawić na kilka minut. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.
Dołącz do nas!