Mango zalicza się do najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie.

  • Jest źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera związki aktywnie biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają przed rozwojem nowotworów.
  • Cechuje się dużą zawartością beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV.
  • Zawiera sole mineralne, dużo witamin świetnie wpływających na urodę – z grupy B, C, A, PP, a także mikroelementy, takie jak magnez, fosfor,  potas, żelazo i wapń.
  • W  tym owocu znajdziemy także duże ilości miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek.
  • Mango jest owocem młodości – wysoka zawartość witamin C, A, E i flawonoidów a także lupeolu (składnik, któremu mango zawdzięcza swoje właściwości antyrakowe) sprawia że ma on silne właściwości przeciwutleniające, zwalcza wolne rodniki i  spowalnia proces starzenia.
  •  Wartość energetyczna mango (w 100 g) to tylko 60 kcal, więc jest idealne dla osób, które dbają o swoją linię. Poza tym  mango  ma niski indeks glikemiczny (55) – nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, a w konsekwencji uczucia głodu.
  • Mango można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. W Indiach z tego owocu przyrządza się napój o nazwie „mango lassi”, którego podstawowymi składnikami jest miąższ mango, kefir, jogurt naturalny lub maślanka. Te składniki miksuje się w blenderze wraz z lodem i przyprawami, uzyskując  bardzo orzeźwiający smak. Warto wypróbować! :)

mango-lg2