W ostatnim czasie gwałtownie wzrosła popularność cudownych zagranicznych produktów, takich jak jagody Goji i Acai czy nasiona Chia. Rzeczywiście mają one fenomenalne wartości odżywcze i właściwości, ale w tym pędzie zapominamy o naszych polskich produktach, które są łatwiej dostępne, znacznie tańsze i też mają znakomite właściwości. Jednym z takich produktów jest marchew.

marchew

Niektórzy określają marchew mianem produktu leczniczego. Jest podawana dzieciom jako jeden z pierwszych produktów, poza mlekiem matki. W większości składa się z wody. Dzięki temu jest niskolaloryczna, ma około 30 kcal w 100 g.  Białka, tłuszcze i węglowodany stanowią mniej niż 10% składu. Najcenniejsze w marchwi są składniki mineralne i witaminy. Jest ona wspaniałym źródłem nie tylko witaminy A, ale również witaminy B1, B2, B6, C, E, K, PP oraz kwasu foliowego. Dostarcza też potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Ponadto jest źródłem inozytolu, flawonoidów, związków siarkowych, kumaryny, związków o działaniu insulinopodobnym, a także alkaloidów i pektyn.

Jedzenie marchwi zapobiega zachorowaniu na cukrzycę, a także działa ochronnie na serce i układ krążenia, poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego krwi i stężenia cholesterolu. Ponadto ma właściwości przeciwpasożytnicze, czym można wspierać farmakoterapię np. u dzieci z owsikami. Jedzenie marchwi poprawia odporność organizmu i jakość skóry, dzięki niej polepsza się nie tylko koloryt, ale i elastyczność.

Zalecana jest w wielu przypadkach, m.in. zaburzeniach trawienia, niedożywienia, niedokrwistości, stanach zapalnych skóry, zaburzeniach przemiany materii, zapaleniu dróg moczowych, występowaniu cukrzycy i miażdżycy, a także w chorobie wieńcowej.

Zatem warto jest wykorzystywać nasze – polskie produkty, które od razu, bez przetwarzania, trafiają do sklepów, a fenomenalnie wpływają na stand zdrowia.