Coraz częściej w sklepach można spotkać masło klarowane. Dziś przybliżymy naszym czytelnikom, czym jest i do czego się je stosuje.

 

Masło klarowane otrzymuje się poprzez podgrzewanie masła na małym ogniu i usuwanie zmętnień i osadów (pochodzących z białka i innych substancji stałych), które pojawiają się na powierzchni. Proces trwa od 30 minut do około godziny. W jego wyniku z 1 kg masła otrzymuje się około 700g masła klarowanego o złotym kolorze, orzechowym zapachu i delikatnym posmaku. Pod względem składu chemicznego jest to przede wszystkim tłuszcz (29% stanowią kwasy jednonienasycone, a około 5% wielonienasycone), a oprócz tego cholesterol, woda i witaminy: A, D, E i beta-karoten.

 

Doskonale nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i przez długi czas, gdyż podczas procesu klarowania obniżeniu ulega temperatura dymienia, a więc tłuszcz nie będzie się palił i nie pojawiają się w nim niekorzystne dla zdrowia substancje chemiczne. Masło klarowane pozbawione jest niektórych alergizujących substancji, np. laktozy i kazeiny, dzięki czemu może być podawane osobom nietolerującym mleka krowiego. Dodatkowymi zaletami są: długi okres przydatności do spożycia (do 9 miesięcy w temperaturze pokojowej i 15 w lodówce) oraz brak konieczności przechowywania w warunkach chłodniczych.

 

Masło klarowane wykorzystywać można do smażenia, pieczenia i duszenia potraw z mięsa, jaj, ryb, warzyw, a także wyrobów mącznych i cukierniczych.

 

masło klarowane