Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano od czasów starożytnych.

Odmiany melona o pomarańczowym miąższu (m.in. kantalupa, melba) są skarbnicą beta-karotenu, czyli prowitaminy A. To związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który jest przeciwutleniaczem chroniącym przed rozwojem niektórych nowotworów oraz miażdżycy. Ponadto beta-karoten wspomaga funkcjonowanie wzroku, a także pozwala na dłużej zachować opaleniznę.
images
W melonie nie brakuje również potasu – pierwiastka, którego jedną z głównych ról jest regulacja ciśnienia tętniczego.

Melon zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, m.in. poprawiają nastrój i koncentrację, a także ułatwiają zaspanie.

Melon w większości (około 90 proc.) składa się z wody i jest niskokaloryczny, a dodatkowo zawiera cytrulinę – aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu, przyśpieszającego odchudzanie. W związku z tym osoby walczące ze zbędnymi kilogramami powinny włączyć melon do diety.

Melon nie dla cukrzyków

Melon należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG=60), w związku z tym nie może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.

Melon a alergia – uwaga uczuleni na pyłki traw!

Melon może być przyczyną alergii krzyżowej. To stan, w którym u osoby uczulonej na jeden alergen może pojawić się też reakcja uczuleniowa po kontakcie z inną substancją, która ma podobną budowę lub/i pochodzi z tej samej grupy alergenów. U osób uczulonych na pyłki traw może się pojawić reakcja alergiczna także po spożyciu melona oraz arbuza i pomarańczy.