Melon to jadalna roślina z gatunku dyniowatych występująca w wielu odmianach, które można podzielić na dwie główne grupy ‒ melony letnie i zimowe. Najpopularniejsze z nich spotykane w naszych sklepach to Cantalupe.

Melony najchętniej zjadamy na surowo, pokrojone w księżyce lub kostkę, samodzielnie lub jako dodatek do sałatek, a nawet jako napój.

Owoc ten ma bardzo dużo korzystnych dla naszego organizmu właściwości:

  • Melon jest bogaty w witaminę A w postaci beta-karotenu, który ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie i je osłabia, działa przeciw starzeniu się, wpływając korzystnie nie tylko na wygląd naszej skóry, ale też kondycję wielu narządów (serce, płuca, oczy).
  • Kolejnym silnym przeciwutleniaczem zawartym w melonie jest witamina C, której przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych (od korzystnego wpływu na odporność organizmu, przez przyspieszenie gojenia ran i zrastania się kości, aż po zapobieganie procesom nowotworowym).
  • Dzięki wysokiej zawartości wody (aż 90 proc.) i obecności takich minerałów jak magnez, potas i sód melon uznawany jest za naturalny izotonik. Warto więc zajadać się nim po treningu :).

Źródło: http://hellozdrowie.pl/

melon1