Myśląc o miodzie zwykle kojarzy nam się jasnobursztynowy miód lipowy o lekko gorzkawym aromacie lipy. Jednak jest wiele innych odmian miodu różniących się kolorem, zapachem i smakiem, w zależności od rodzajów roślin, z jakich pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.
W zależności od rodzaju miodu, przypisywane są im różne właściwości. Jednak tymi podstawowymi, które powtarzają się niemal w każdym rodzaju są:
- działanie bakteriobójcze, dlatego polecany jest w leczeniu przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych (zwłaszcza miody spadziowe i lipowy)
- wzmacnia mięsień sercowy (zwłaszcza miód rzepakowy)
- pobudza do pracy mózg
- przyspiesza gojenie się ran (zwłaszcza miód rzepakowy)
- wspomaga trawienie (zwłaszcza miód akacjowy)
- hamuje procesy miażdżycowe i obniża ciśnienie krwi (zwłaszcza miód gryczany)
- koi nerwy, działa nasennie (zwłaszcza miód nostrzykowy)
Dołącz do nas!