Mleko ryżowe to napój produkowany z brązowego ryżu, zyskujący ostatnio coraz bardziej na popularności, mimo zaporowej ceny (kilkanaście złotych za litr). Jest w 100% roślinny, sięgają więc po niego głównie weganie, wegetarianie i osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, a także fani zdrowego odżywiania i wszelkich nowinek.

 

W przeciwieństwie do mleka krowiego ryżowe nie zawiera laktozy i cholesterolu, ale także większości witamin. Jest w nim też mniej białka (jest to białko roślinne, więc z niepełnym zestawem aminokwasów) i wapnia, za to więcej węglowodanów i błonnika pokarmowego. Producenci wychodzą jednak na przeciw oczekiwaniom konsumentów i przeważnie wzbogacają swoje wyroby o witaminy (m.in. z grupy B i E), a także składniki mineralne (przede wszystkim wspomniany wcześniej wapń).

 

Osoby, które ze względów zdrowotnych lub ideologicznych nie spożywają mleka krowiego, nie muszą jednak wydawać majątku na dostępne w sklepach gotowe mleko ryżowe, można je bowiem przygotować samodzielnie. Poniżej podajemy recepturę.

 

Domowe mleko ryżowe

 

Składniki:

– 100g brązowego ryżu,

– litr wody,

– ewentualnie aromat, np. cynamon, czy wanilia.

 

Przygotowanie:

Ryż ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do garnka. Zalać niecałym litrem wrzątku i zmiksować na wysokich obrotach. Przecedzić przez drobne sitko, ewentualnie przyprawić, np. cynamonem. Schłodzić.

 

mleko ryżowe