Zielony jęczmień staje się coraz bardziej popularny jako suplement dla osób odchudzających się i dbających o zdrową dietę. Młody zielony jęczmień zaliczany jest do grupy tzw. zielonej żywności. Jest to sproszkowany i w specjalny sposób suszony młody (ok siedmiodniowy) jęczmień. Suszenie odbywa się szybko i w niskiej temperaturze, aby nie stracił on swoich wartości odżywczych.

j

Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające.

Młody jęczmień ma silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.