Mniszek lekarski to bardzo popularna roślina, obficie występująca na łąkach i polach, posiadająca charakterystyczne żółte kwiaty, przekształcające się następnie w „dmuchawce” – stąd druga nazwa potoczna, dmuchawiec właśnie. Kwitnie dwa razy do roku i ma szerokie wykorzystanie kulinarne oraz w medycynie naturalnej, dlatego warto ją suszyć, gdyż w takim stanie możemy korzystać z jej dobrodziejstw przez cały rok.

 

mlecz

 

Z kwiatów mniszka lekarskiego można przygotowywać:

– napary, zalewając 5-6 ususzonych kwiatów wrzątkiem i zostawiając pod przykryciem na około 10 minut; powstała mikstura zyskuje na smakowitości poprzez dodanie miodu;

– syropy, zalewając 5-6 ususzonych kwiatów wrzątkiem i gotując przez około 20 minut; powstałą miksturę należy zostawić na noc, a następnie rano przecedzić, wycisnąć kwiatki, dodać miód i gotować przez kilka minut na małym ogniu; potem dodajemy kilka łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny, zagotowujemy i rozlewamy do buteleczek.

 

Dlaczego warto przygotowywać i stosować ww mikstury? Kwiaty mniszka są bogate w witaminy: A, C i karotenoidy, dzięki czemu poprawiają odporność organizmu, wzrok oraz stan skóry. Stymulują pracę wątroby, a tym samym pozytywnie wpływają na procesy trawienia. Regulują poziom hormonów płciowych u kobiet, są więc przydatne przy łagodzeniu dolegliwości menstruacyjnych. Pomagają oczyścić drogi oddechowe.

Z kolei liście mniszka są naszymi sprzymierzeńcami w walce z zatrzymywaniem w organizmie, obrzękami, nadciśnieniem i apatią, gdyż pomagają usuwać nadmiar sodu i potasu oraz oczyszczać krew ze związków toksycznych.

Innymi słowy taki mniszek to samo zdrowie.

 

Jeśli nie chcemy sami zbierać i suszyć kwiatów i liści, skierujmy swoje kroki do sklepów zielarskich i ze zdrową żywnością – tam mniszka można bez problemu kupić przez cały rok.