Granaty to jedne w owoców, które dzięki globalizacji, stały się dostępne na wyciągnięcie ręki. Na całe szczęście, bo zapewniają nam nie tylko urozmaicenie diety, fantastyczny smak i  niestety dosłowne barwne obieranie, ale również stanowi źródło wielu witamin i składników mineralnych.

d0434adb32e8622034997dd1cede2473,640,0,0,0

Przekąska w postaci owoców granatu, stanowi doskonałe źródło witaminy A, C, żelaza i przeciwutleniaczy. W okresie zimowym, szczególnie cenna jest witamina C, która zwiększa odporność, chroniąc przed infekcjami. Warto również wspomnieć, że antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu innych chorób począwszy od chorób układu krążenia do sprzyjania rozwoju nowotworów. Grupę antyoksydantów w granatach reprezentują polifenole. Niewiele osób wie, że zwiększa libido. Ze względu na dużą zawartość wody i naturalne składniki może służyć do kuracji oczyszczających organizm.