Zastanawiasz się, jak urozmaicić jesienną dietę? Włącz do menu rzeżuchę! Zobacz, na co ma dobroczynny wpływ.

z11503061Q

Jedzona codziennie wzmacnia włosy i paznokcie. Pobudza także do wzrostu cebulki włosowe. Sok z rzeżuchy świetnie się sprawdza jako odżywka.

Rzeżucha poprawia stan skóry, zwalcza łojotok i trądzik. Świeżym sokiem z rzeżuchy można przemywać wszelkie krostki i zaskórniki. Ma też silne działanie wybielające.

Stosowana jest w medycynie naturalnej jako lek dezynfekujący jamę ustną i przewód pokarmowy. Przyspiesza trawienie i pomaga w detoksykacji.

Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego jodu rzeżucha wskazana jest przy niedoczynności tarczycy. Jedz ją również, jeśli cierpisz na cukrzycę – obniża poziom cukru we krwi. Na problemy z trzustką zmiksuj pół szklanki rzeżuchy z wodą i pij codziennie rano (na czczo).

Jedzenie rzeżuchy zaleca się też osobom cierpiącym na osteoporozę. Pod względem zawartości wapnia zajmuje 2. miejsce po orzechach laskowych.