Morwa biała (Morus alba L.) i morwa czarna ( Morus nigra L.) to rośliny pochodzące z Azji południowo-wschodniej (przede wszystkim z północnych Chin), których właściwości lecznicze, a przede wszystkim ekstrakt z liści tych roślin, są wykorzystywane od wieków. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano liście morwy białej m.in. w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Podobne właściwości wykazywały także ekstrakty z kory korzenia morwy, które dodatkowo wykorzystywane były przeciwzapalnie, jako środki chroniące wątrobę i nerki, a także jako środki przeciwbólowe.

morwa_biala_uprawa22
Wyciąg z liści morwy białej zawiera substancję o nazwie dezoksymannojirymycyna, która hamuje aktywność enzymów, rozkładających węglowodany złożone do monosacharydów (cukrów prostych). Inaczej mówiąc zmniejsza wchłanianie cukrów prostych z przewodu pokarmowego do krwi. W związku z tym jest pomocna także przy odchudzaniu. Badania pokazują też poprawę profilu lipidowego, czyli spadek stężenia cholesterolu całkowitego, triglicerydów oraz frakcji VLDL cholesterolu.