muszle_faszerowane_kurki_cukinia_kurczak_01

SKŁADNIKI

  • 16 muszli makaronowych
NADZIENIE:
  • 1 mała pojedyncza pierś kurczaka (ok. 150 g)
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 cebuli
  • 1 cukinia
  • 150 g kurek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania
  • 100 g tartej żółtej mozzarelli lub cheddara
  • oliwa extra vergine
SOS POMIDOROWY:
  • 1 pomidor
  • 300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
  • sól i pieprz
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Nadziewane muszle:
  • Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente (około 10-12 minut). Odcedzić.
  • Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz kurki (opłukane, osuszone i pokrojone). Smażyć przez około 3 minuty. Pod koniec dodać 1 łyżkę natki pietruszki i doprawić w razie potrzeby solą. Odstawić z ognia, dodać połowę sera, wymieszać.
  • Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym (przepis poniżej). Posypać resztą sera, wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
Sos:
  • Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.