Kaloryczność danego artykułu spożywczego zależy od ilości zawartych w nim tłuszczy, węglowodanów oraz białek. 1 gram tłuszczu to około 9 kcal, natomiast 1 gram węglowodanów i białek to 4 kcal. Jak łatwo się domyśleć, do najbardziej kalorycznych produktów zalicza się te o dużej zawartości tłuszczów. Jednakże nie wszystko co kaloryczne i „tłuste” jest złe dla naszego organizmu. Poniżej przedstawiono 5 rodzajów najbardziej kalorycznej żywności.

Miejsce 1: Oleje roślinne, smalec i słonina: 870 – 890 kcal/100 ml lub 100 g

oliwka_z_oliwek_popupBezapelacyjnie pierwsze miejsce pod względem kaloryczności zajmują oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce. Praktycznie 100% ich składu stanowią tłuszcze. Bez względu na to czy jest to olej kukurydziany, rzepakowy, słonecznikowy, sojowy czy też oliwa z oliwek, w każdym z nich znajduje się blisko 890 kcal/100 ml. O ile tłuszcze roślinne są zdrowe dla naszego organizmu i niosą ze sobą sporo korzyści (np. oliwa z oliwek obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy oraz pomaga w walce z otyłością), o tyle tłuszcze zwierzęce, głównie smalec i słonina, są produktami których powinniśmy unikać, mając na uwadze własne zdrowie.

Miejsce 2: Masła, margaryny, majonezy: 660 – 740 kcal/100g

masloDrugie miejsce w zestawieniu na najbardziej kaloryczne artykuły spożywcze zajmują wszelkiego rodzaju smarowidła. O drugiej lokacie tych produktów zadecydowało głównie to że około 75-80% ich składu stanowią tłuszcze. Oczywiście w sklepach można spotkać się z wersjami „fit” wyżej wymienionych produktów. Dla przykładu majonez o obniżonej zawartości tłuszczu to około 450 – 500 kcal.

 

Miejsce 3: Orzechy, migdały, nasiona słonecznika i dyni: 550 – 650 kcal/100g

orzech-wloskiO tak wysokim miejscu tych artykułów zadecydowało to, że tłuszcze zawarte w tych produktach stanowią pomiędzy 50 a 60% ich masy. Najwięcej kalorii wśród orzechów mają orzechy włoskie (około 650 kcal), nie wiele mniej orzechy laskowe (640 kcal) oraz pistacje (590 kcal). Mimo tego że wyżej wymienione artykuły spożywcze zawierają sporo kalorii, ich spożywanie jest zalecane. Migdały i inne orzechy są bogate w białka, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, magnez i fosfor. Pomagają budować mięśnie oraz zapobiegają chorobą serca.

Miejsce 4: Słodycze: 400 – 550 kcal/100g

czeko1Niestety… ale uwielbiane przez większość społeczeństwa słodycze to istna bomba kaloryczna. Tego rodzaju produkty zawierają bardzo dużo „słabo jakościowych” węglowodanów oraz tłuszczów, stąd ich bardzo wysoka, czwarta pozycja w rankingu. Dla przykładu tabliczka czekolady to ponad 540 kcal, 100g chipsów – 520 kcal. Nie wiele mniej mają ciasta, batony i cukierki.

 

Miejsce 5: Sery pełnotłuste: 350 – 450 kcal/100g

serSery zawierają duże ilości tłuszczów (30%) i białka (20-30%), stąd ich obecność w 5-ce najbardziej kalorycznych produktów spożywczych. Praktycznie każdy pełnotłusty ser to ponad 350 kcal na 100g. Prawdziwy dobry ser to produkt który ma w nazwie słowo „ser”. Wystrzegajmy się produktów na którego etykiecie znajdują się zwroty „ser typu …” lub zwroty „sero-podobne”, tego typu „sery” mają mało wspólnego z serem.

 

Jak widać nie wszystko co kaloryczne jest złe dla naszego organizmu. Okazuje się że spożywanie co niektórych wysokokalorycznych produktów, niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego organizmu, a niektóre z nich wręcz wspomagają nas w walce z otyłością. Największym zagrożeniem w walce o szczupłą sylwetkę są słodycze oraz tłuszcze zwierzęce. Jedzenie  ich w zbyt dużych ilościach zdecydowanie utrudni nam utrzymanie czy zaplanowaną redukcję wagi.