Uchodzi na najzdrowszy olej na świecie, choć dietetycy przestrzegają, aby jednak stosować go z umiarem. Pomaga w odchudzaniu, wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, chroni przed zawałem oraz stymuluje odporność. O jakim tłuszczu mowa? O oleju kokosowym!

 

Niezwykłe właściwości oleju kokosowego wynikają z dużej zawartości kwasu laurynowego, który, choć występujący w produkcie roślinnym, jest kwasem nasyconym, czyli nie posiada wiązań podwójnych. Nasi Czytelnicy zaraz zwrócą nam uwagę, że przecież systematycznie przestrzegamy przed konsumpcją tłuszczów nasyconych, gdyż podnoszą one poziom cholesterolu i przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia. Wszystko to jest zgodne z prawdą, okazuje się jednak, że jeśli w organizmie jest odpowiedni poziom insuliny i nie występują stany zapalne, to kwas laurynowy nie jest szkodliwy. Dodatkowo doskonale sprawdza się na ciepło, ponieważ nie utlenia się pod wpływem wysokiej temperatury.

 

Jak już wspomnieliśmy we wstępie, olej kokosowy ma szereg pozytywnych właściwości. Oto najważniejsze z nich:

1. Przyspiesza metabolizm i pomaga usuwać tłuszcz z organizmu, dzięki czemu może być wartościowy dla osób odchudzających się.

2. Stymuluje pracę układu odpornościowego, ma działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

3. Kwasy w nim obecne są przekształcane w energię, a nie w tkankę tłuszczową czy cholesterol.

4. Dzięki obecności antyoksydantów opóźnia procesy starzenia i pomaga zapobiegać rozwojowi nowotworów.

5. Ma pozytywny wpływ na skórę: nawilża ją, wygładza, chłodzi, a także łagodzi podrażnienia.

6. Poprawia wygląd włosów, szczególnie stosowany na nie miejscowo od zewnątrz.

 

Warto zatem wprowadzić do menu olej kokosowy, tylko że jednocześnie zachować przy tym umiar. Znaleźć go można głównie w sklepach ze zdrową żywnością.

olej kokosowy