zdjęcie 2 (19)

Składniki na ciasto:

– 1 jajko
– 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– mleko (5-6 łyżek)
– miód (pół łyżeczki lub do smaku)
– sól

nadzienie:

– czereśnie (10-15 szt.)
– biały chudy ser (ok. 100 g)
– jogurt naturalny/grecki (4-5 łyżek)
– wiórki kokosowe (ok. 1-2 łyżeczki)
– syrop klonowy/miód/melasa (do smaku)

Przygotowanie:

  1. W naczynku łączymy biały ser, 2-3 łyżki jogurtu i cukier.
  2. Czereśnie kroimy na połówki i usuwamy pestki.
  3. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy mąkę, mleko, miód, oliwę, szczyptę soli, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Rozgrzewamy patelnię i równomiernie rozprowadzamy na niej ciasto. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przewracamy  na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 1 minutę, by lekko się podrumienił.
  5. Wykładamy na talerz, na wierzchu rozprowadzamy twarożek, posypujemy czereśniami i zawijamy.
  6. Całość polewamy jogurtem i syropem klonowym. 

Źródło: http://hellozdrowie.pl