Jeśli czujesz, że rozkłada cię choroba, najważniejsze to szybko działać. Zamiast udawać, że nic się nie dzieje, sięgnij po naturalne produkty, które w zarodku „zabiją” wirusy i bakterie atakujące organizm.

med_2358

Ziołowy napar

Dokładnie wymieszaj po łyżce: liści pokrzywy, ziela bukwicy, kwiatu jasnoty białej, liści mięty oraz ziela melisy. 2 łyżki mieszanki zalej wieczorem dwiema szklankami wrzątku i odstaw na kwadrans pod przykryciem. Przecedź. Szklankę letniego naparu pij przed snem, a drugą rano, po lekkim podgrzaniu.

Owocowy wywar

Łyżkę suszonych owoców czarnego bzu wsyp do garnka. Zalej wodą i podgrzewaj na wolnym ogniu do wrzenia. Zwiększ nieco ogień i pogotuj owoce przez 3-4 minuty. Odstaw na kwadrans i przecedź. Pij wywar raz dziennie, ciepły.

!!!!!  ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!! POTRAWY Z CZOSNKIEM  CZOSNEK W OLIWIE WYKONANIE I STYLIZACJA MAGDALENA DUKLAS FOT. KRZYSZTOF DUKLAS / AGENCJA GAZETA  PUBLIKACJA KUCHNIA NR 2 (121) - 2.2005 KULINARNY ATLAS LATA

Czosnkowa nalewka

Pół kilograma ząbków czosnku obierz i zalej 0,25 l spirytusu. Odstaw słoik na 10 dni, ale codziennie nim wstrząsaj. Potem pij łyżeczkę nalewki raz dziennie.

Winko aloesowe

Oberwij 50 dag liści co najmniej trzyletniej rośliny (przedtem nie podlewaj jej przez 6 dni) i włóż na tydzień do lodówki. Potem zmiksuj, dodaj pół l czerwonego wytrawnego wina i 50 dag miodu spadziowego. Przelej do ciemnej butelki. Zakorkuj i trzymaj w lodówce. Pij 3 razy dziennie po łyżeczce.

DSC02843

 

Wzmacniające koktajle

Najcenniejsze są te warzywa i owoce, które zawierają dużo witamin A i C. Należą do nich cytrusy, czarna porzeczka, aronia, natka pietruszki, marchew, szpinak, brokuły, pomidory i papryka. Koktajle możesz przyrządzać w sposób dowolny. Dodawaj do nich wodę albo jogurt. Pij szklankę codziennie.