Witamina C jest powszechnie stosowana w prewencji wielu chorób (przy przeziębieniach, infekcjach i grypie). Jest niezbędna dla organizmu, ponieważ wykazuje wiele korzystnych dla nas właściwości, m.in.:

  • Bierze udział w wielu procesach metabolicznych,
  • Stymuluje syntezę kolagenu,
  • Przyspiesza gojenie się ran,
  • Bierze udział w procesach detoksykacyjnych, chroni tkanki organizmu przed wolnymi rodnikami,
  • Obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega nadciśnieniu,
  • Hamuje odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.

W celu uniknięcia nieprzyjemnego samopoczucia należy naszą dietę wzbogacić w produkty zawierające wysoką dawkę witaminy C. Najwięcej witaminy C zawiera dzika róża, czarna porzeczka, papryka czerwona, natka pietruszki i oczywiście owoce cytrusowe.

Leczenie należy zacząć od naturalnych antybiotyków, jakimi są napary ziołowe i wyciągi z owoców.

Na przeziębienie: czosnek, cytryna, cebula, herbata z sokiem malinowym.

Na kaszel: syrop z cebuli, syrop z oliwy i cytryny oraz wywar z siemienia lnianego.

Ból gardła: napar z szałwii oraz gorące mleko z miodem.

W celu wzmocnienia odporności szczególnie polecamy wypicie z rana szklanki przegotowanej wody z cytryną i imbirem.

Herbata-HOT1D