CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest jednym z izomerów kwasu linolowego, zawierającym dwa podwójne sprzężone wiązania. Naturalnie występuje w mleku krowim, serach i mięsie wołowym, natomiast suplementy z jego udziałem wytwarza się z oleju słonecznikowego i krokoszowego. Dlaczego nazwaliśmy go niezwykłym? Oczywiście ze względu na jego właściwości i pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

 

CLA jest idealnym rozwiązaniem dla osób odchudzających się. Ma zdolność redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii. Blokuje enzym, umożliwiający wnikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, dzięki czemu ogranicza ich powiększanie się, a tym samym tycie. CLA większa też wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu pomaga spalać nadmiar tłuszczu. Jeśli połączymy spożycie sprzężonego kwasu linolowego z treningiem oporowym, zyskamy na sile i masie mięśniowej oraz pozbędziemy się niepotrzebnych wałeczków tu i tam.

 

CLA poprawia też samopoczucie i obniża poziom cholesterolu całkowitego we krwi oraz triglicerydów, a także stabilizuje poziom glukozy. Z tego powodu zalecany jest osobom mającym problemy z profilem lipidowym oraz cukrzycą.

 

Sprzężony kwas linolowy to jednak nie tylko doskonałe rozwiązanie dla osób na diecie – to również świetny sposób na walkę z nowotworami. Ten niezwykle silny antyoksydant hamuje powstawanie raka oraz proliferację komórek nowotworowych. Badania naukowe dowodzą, że u osób dotkniętych chorobą zapobiega powstawaniu przerzutów. Ogranicza też tworzenie się wolnych rodników, zmniejsza utlenianie lipidów oraz stymuluje odporność poprzez wpływ na zwiększenie produkcji limfocytów.

 

Jeśli więc nie macie problemów z tolerancją laktozy, sięgajcie po mleko krowie i sery, gdyż w ten sposób dostarczacie do organizmu CLA :)

mleko