Pieczarki – przez wielu w ogóle nieuważane za grzyby, są dość popularne w polskiej kuchni. Przyjrzyjmy się im więc nieco bliżej, żeby poznać ich wartość odżywczą i wyrobić sobie opinię na temat ich wprowadzania do menu.
Botanicznie pieczarka zdecydowanie jest grzybem i należy do rodziny pieczarkowatych. W naszym kraju najbardziej popularna jest Pieczarka łąkowa (z łaciny Agaricus campestris), jednak w sklepach najłatwiej spotkać Pieczarkę ogrodową ( z łaciny Agaricus bisporus).
Wartość odżywcza tych grzybów przedstawia się następująco [w 100g]:
– energia: 16 kcal
– białko: 2,7 g
– tłuszcze: 0,35 g
– węglowodany: 0,45 g.
Oprócz podanych wyżej makroskładników w pieczarkach znajdziemy błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę C, prowitaminę D, a także miedź i żelazo.
Zdecydowaną zaletą tych grzybów jest mała ilość kalorii, spora zawartość białka i stosunkowo dobra strawność (jak na grzyby). Z tego powodu pieczarki często pojawiają się w jadłospisach osób odchudzających się i dbających o linię.
Ponadto badania naukowe dowodzą, że spożywanie pieczarek stanowi istotny element profilaktyki przeciwnowotworowej, szczególnie jeśli chodzi o nowotwory piersi i prostaty.
Dołącz do nas!