pieczarkaPieczarki – przez wielu w ogóle nieuważane za grzyby, są dość popularne w polskiej kuchni. Przyjrzyjmy się im więc nieco bliżej, żeby poznać ich wartość odżywczą i wyrobić sobie opinię na temat ich wprowadzania do menu.

 

Botanicznie pieczarka zdecydowanie jest grzybem i należy do rodziny pieczarkowatych. W naszym kraju najbardziej popularna jest Pieczarka łąkowa (z łaciny Agaricus campestris), jednak w sklepach najłatwiej spotkać Pieczarkę ogrodową ( z łaciny Agaricus bisporus).

 

Wartość odżywcza tych grzybów przedstawia się następująco [w 100g]:

– energia: 16 kcal

– białko: 2,7 g

– tłuszcze: 0,35 g

– węglowodany: 0,45 g.

 

Oprócz podanych wyżej makroskładników w pieczarkach znajdziemy błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę C, prowitaminę D, a także miedź i żelazo.

 

Zdecydowaną zaletą tych grzybów jest mała ilość kalorii, spora zawartość białka i stosunkowo dobra strawność (jak na grzyby). Z tego powodu pieczarki często pojawiają się w jadłospisach osób odchudzających się i dbających o linię.

 

Ponadto badania naukowe dowodzą, że spożywanie pieczarek stanowi istotny element profilaktyki przeciwnowotworowej, szczególnie jeśli chodzi o nowotwory piersi i prostaty.