Wielu z nas pokrzywa kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to pojono nas herbatką z niej przygotowywaną, włosy myto szamponem z jej dodatkiem, na zranienia robiono okłady z jej liści itp. Niektórzy uważają ją za relikt przeszłości (wraz z całym ziołolecznictwem), jednak warto mieć ją pod ręką, gdyż zawiera wiele istotnych dla zdrowia składników, dzięki którym pełni cały szereg prozdrowotnych funkcji.

 

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w pokrzywie?

– witaminy: A, C, B2, K,

– minerały: wapń, fosfor, żelazo, krzem, siarkę, jod, potas, magnez, sód,

– flawonoidy,

– chlorofil,

– kwasy organiczne,

– garbniki,

– histaminę.

Dzięki tym składnikom pokrzywę można stosować w następujących przypadkach:

– w anemii oraz jako środek na zahamowanie krwawienia,

– u osób borykających się z problemem nadmiernej potliwości na złagodzenie tej dolegliwości,

-na wzmocnienie żołądka i u cierpiących na refluks,

– dla oczyszczenia organizmu ze złogów żółciowych  i kwasu moczowego,

– przeciwbiegunkowo,

– jako środek zapobiegający infekcjom,

– dla złagodzenia dolegliwości menstruacyjnych oraz tych związanych z menopauzą,

– u chorych na gośćcowe zapalenie stawów oraz mających problemy z wątrobą, nerkami i pęcherzem.

 

Pokrzywa ma również zbawienny wpływ na cerę (oczyszcza i poprawia jej ogólny stan) oraz paznokcie (wzmacnia, zapobiega łamliwości i rozdwajaniu). Szczególnie poleca się ją osobom cierpiącym na trądzik różowaty.

Powinni po nią sięgać również chorzy na artretyzm, reumatyzm i bóle korzonków – biczowanie liśćmi pokrzywy części ciała dotkniętych tymi dolegliwościami przynosi znaczną ulgę.

pokrzywa