Wielu z nas pokrzywa kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to pojono nas herbatką z niej przygotowywaną, włosy myto szamponem z jej dodatkiem, na zranienia robiono okłady z jej liści itp. Niektórzy uważają ją za relikt przeszłości (wraz z całym ziołolecznictwem), jednak warto mieć ją pod ręką, gdyż zawiera wiele istotnych dla zdrowia składników, dzięki którym pełni cały szereg prozdrowotnych funkcji.
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w pokrzywie?
– witaminy: A, C, B2, K,
– minerały: wapń, fosfor, żelazo, krzem, siarkę, jod, potas, magnez, sód,
– flawonoidy,
– chlorofil,
– kwasy organiczne,
– garbniki,
– histaminę.
Dzięki tym składnikom pokrzywę można stosować w następujących przypadkach:
– w anemii oraz jako środek na zahamowanie krwawienia,
– u osób borykających się z problemem nadmiernej potliwości na złagodzenie tej dolegliwości,
-na wzmocnienie żołądka i u cierpiących na refluks,
– dla oczyszczenia organizmu ze złogów żółciowych i kwasu moczowego,
– przeciwbiegunkowo,
– jako środek zapobiegający infekcjom,
– dla złagodzenia dolegliwości menstruacyjnych oraz tych związanych z menopauzą,
– u chorych na gośćcowe zapalenie stawów oraz mających problemy z wątrobą, nerkami i pęcherzem.
Pokrzywa ma również zbawienny wpływ na cerę (oczyszcza i poprawia jej ogólny stan) oraz paznokcie (wzmacnia, zapobiega łamliwości i rozdwajaniu). Szczególnie poleca się ją osobom cierpiącym na trądzik różowaty.
Powinni po nią sięgać również chorzy na artretyzm, reumatyzm i bóle korzonków – biczowanie liśćmi pokrzywy części ciała dotkniętych tymi dolegliwościami przynosi znaczną ulgę.
Dołącz do nas!