Nasi wierni czytelnicy z pewnością pamiętają, że tłuszcze trans, występujące w wielu margarynach, produktach cukierniczych i przekąskach, powstają poprzez częściowe uwodornienie tłuszczów pochodzenia roślinnego. Powstała w wyniku tego procesu forma trans ma udowodnione działanie rakotwórcze, sprzyja też hipercholesterolemii. Ponadto kwasy te hamują w organizmie i tak niewielką produkcję kwasów wielonienasyconych, które działają tonizująco na układ nerwowy.

agresjaIdąc tym śladem, naukowcy z San Diego postanowili zbadać wpływ diety bogatej w tłuszcze trans na poziom nerwowości. Przebadano około tysiąca osób, kobiet i mężczyzn, nie przyjmujących leków na obniżenie poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, nie osiągających granicznych wartości tym elementów we krwi, nie chorujących na cukrzycę, raka, choroby serca i HIV. Wykorzystując standardowe skale oceniono poziom agresji u każdego badanego, skłonność do niej w przeszłości oraz sposoby rozwiązywania konfliktów. Każda osoba udzieliła również własnej, subiektywnej opinii na temat swojej nerwowości.

Okazało się, że badanu, którzy spożywali dużo produktów zawierających tłuszcze trans, wykazywali się znacznie większą drażliwością i skłonnością do agresji.

Badania mają być kontynuowane z wykorzystaniem innych metod. Ich wyniki mogą stanowić powód do wycofywania produktów, bogatych w tłuszcze trans z placówek oświatowych i karnych, gdzie szczególnie istotne jest zapewnienie spokoju.