Dziś prezentujemy wyśmienity przepis na kotlety jaglano-szpinakowe z bloga kulinarnego kamperowy weganizm.

kotlet1

Składniki (ok. 10 sztuk):
  • szklanka suchej kaszy jaglanej;
  • ok. 200g świeżych liści szpinaku;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 3-4 łyżki płatków jaglanych;
  • 2 łyżki płatków drożdżowych;
  • sól, pieprz i inne przyprawy do smaku;
  • mąka i ziarna sezamu do obtoczenia kotletów (my użyliśmy mąki gryczanej);
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie gotujemy około 25 minut (powinna być rozgotowana). Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy drobno posiekany szpinak, zmiażdżone ząbki czosnku, płatki drożdżowe, jaglane, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (masę można również zmiksować). Następnie lepimy kotlety, obtaczamy w mące oraz ziarnach sezamu i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy kilka minut z każdej strony i zajadamy :)

(źródło: http://kamperowyweganizm.blogspot.com/2016/03/pyszne-i-szybkie-kotlety-jaglano.html)