Ocet jabłkowy powstaje z fermentacji jabłek, która dokonuje się za sprawą bakterii z rodzaju Acetobacter. Ma charakterystyczny złocisty kolor i jabłkowy zapach. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednak wokół efektów jego regularnego spożywania narosło wiele mitów.

 

Kwas octowy zawarty w occie jabłkowym niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, co udowodniły badania przeprowadzone na osobach chorych na cukrzycę. Zewnętrznie, ocet jabłkowy był tradycyjnie stosowany do okładów na bóle głowy, jako dodatek do przygotowanych w domu preparatów na niedoskonałości skóry.

Nieprawdą jest, że ocet jabłkowy obniża cholesterol, zmniejsza apetyt czy poprawia pracę układu krążenia.

ocet-jabłkowy-na-odchudzanie1

Przepis na domowy ocet jabłkowy:

  • 80 dag jabłek
  • 10 dag cukru
  • 1 litr wody
  • 1 dag drożdży
  • piętka chleba razowego

Umyte jabłka (całe, ze skórką) pokrój i włóż do słoika. Zalej litrem przegotowanej, letniej wody z cukrem. Dodaj pokruszone drożdże i włóż skórkę razowca. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłym i ciemnym miejscu na 10 dni. Codziennie, dwa lub trzy razy dziennie, zamieszaj całość drewnianą łyżką. Po upływie 10 dni zawartość słoika przecedź przez gazę. Płyn wlej z powrotem i odstaw w chłodne i ciemne miejsce, tym razem na półtora miesiąca (ok. 45 dni). Po tym czasie przefiltruj powstały ocet i przelej go do butelek lub karafek i szczelnie zamknij. Butelki przechowuj w chłodzie. Ocet pije się zazwyczaj po rozcieńczeniu lub używa się go jako dodatku do potraw.

Tradycyjnie pije się go codziennie, w proporcjach: 2 łyżeczki octu + 2 łyżeczki miodu + 0,5 szklanki przegotowanej wody. Uwaga: osoby z chorobą wrzodową powinny unikać tej mikstury!