Nikogo już nie trzeba przekonywać, że jedzenie ryb jest zdrowe. Dostarczają one nie tylko łatwo strawnego białka do budowy i regeneracji organizmy, cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ale również wysokiej jakości tłuszczy. Jednak obróbka termiczna może niszczyć tłuszcze. Jak przygotowywać ryby, żeby zachowywały swoje wartości odżywcze?

Raw trout on the cutting board

Okazuje się, że jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania ryb, smażenie w panierce lub mące przyczynia się do utraty kwasów tłuszczowych z rodziny omega – 3, poprzez utlenianie. Znacznie zdrowszymi sposobami przyrządzania są gotowanie, pieczenie i grillowanie. Najlepiej grillują się ryby tłuste, takie jak łososie czy makrele. Warto jest je przyprawiać na końcu. Do wykorzystania tej metody można użyć piekarnika. Natomiast chudsze ryby można gotować lub piec. Dodatek przypraw takich jak czosnek czy imbir, nie tylko wzbogacą walory smakowe, ale również i zdrowotne.

W Polsce wciąż zbyt rzadko jada się ryby. Często przygotowuje się je znacznie szybciej niż mięso, a są dużo zdrowsze!