Olej kokosowy, inaczej zwane masłem czy tłuszczem  kokosowym, jest olejem roślinnym pozyskiwanym z kokosów. Dokładniej mówiąc z orzechów palmy kokosowej w procesie tłoczenia i rozgrzewania twardego miąższu tychże owoców. Olej czy masło? Z definicji, ten tłuszcz, jest olejem, jednak ma niską temperaturę topnienia (20 – 28 stopni Celsjusza), dlatego kojarzy się raczej z gęstą konsystencją.

olej-kokosowy

W ostatnim czasie olej kokosowy stał się bardzo popularny. W przemyśle jest używany do pozyskiwania kwasów tłuszczowych oraz alkoholi, które z kolei używa się do wyrobu np. świec. Powszechnie jest wykorzystywany do smażenia , wyrobu ciast czy czekolady. Jako naturalny produkt, stał się bardzo popularny jako kosmetyk, wykorzystywany w balsamach do ciała, maskach do włosów, olejkach do kąpieli czy masażu.

Tłuszcz oleju kokosowego w ok 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, a nienasycone kwasy tłuszczowej stanowią jedynie ok. 10%.  Jednak nie zawiera szkodliwego cholesterolu, a zatem nie podnosi jego stężenia w surowicy krwi. Można go używać zamiast masła. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, podnoszące odporność, ma działanie bakterio – i wirusobójcze. Udowodniono jego skuteczność w kojącym działaniu po oparzeniach skóry. Również uzupełnia warstwę lipidową skóry, która pozwala na zapewnienie nawilżenia skórze.