Natura jest doskonała w swojej prostocie. Już sam wygląd owocu lub warzywa może nam sugerować na co ma najkorzystniejszy wpływ.
Bardzo intrygująco wygląda orzech włoski. Przypomina mózg – posiada fałdy jak kora mózgowa i podzielony jest na dwie półkule :). Jak to się ma do jego właściwości:
- Orzechy polecane są szczególnie osobom uczącym się i ciężko pracującym umysłowo. Zawierają dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu.
- Ponadto obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.
- Są kopalnią kwasów omega-3, które wpływają na lepszą koncentrację, logiczne myślenie, lepiej rozwinięte procesy poznawcze. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3!
- Są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku.
- Orzech włoski to również dobre źródło witaminy E, która korzystnie wpływa na skórę oraz witaminy B6 biorącej udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek.
- Oprócz tego orzechy polecane są kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
Dołącz do nas!