Natura jest doskonała w swojej prostocie. Już sam wygląd owocu lub warzywa może nam sugerować na co ma najkorzystniejszy wpływ.

Bardzo intrygująco wygląda orzech włoski. Przypomina mózg – posiada fałdy jak kora mózgowa i podzielony jest na dwie półkule :). Jak to się ma do jego właściwości:

  1. Orzechy polecane są szczególnie osobom uczącym się i ciężko pracującym umysłowo. Zawierają  dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu.
  2. Ponadto obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.
  3. Są kopalnią kwasów omega-3, które wpływają na lepszą koncentrację, logiczne myślenie, lepiej rozwinięte procesy poznawcze. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3!
  4. Są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku.
  5. Orzech włoski to również dobre źródło witaminy E, która korzystnie wpływa na skórę oraz witaminy B6 biorącej udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek.
  6. Oprócz tego orzechy polecane są kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.

 

orzechy-wloskie-przekaska