Uff, jak gorąco. Na taki upał najlepiej nada się zimne wegańskie smoothie, tym razem w nieco dziwnym kolorze, bo jaskrawej zieleni. Uspokajamy jednak – w składzie znajdują się wyłącznie naturalne produkty, żadnych barwników, czy sztucznych aromatów. I nie zrażajcie się obecnością szpinaku – wcale nie dominuje w smaku, a ładnie dopełnia całości.
Tropikalne smoothie ze szpinakiem
– 1-2 filiżanki mrożonych liści szpinaku,
– po 1 filiżance mrożonego ananasa i mango,
– 1 średniej wielkości banan,
– 1 filiżanka mleka roślinnego, np. migdałowego,
– odrobina słodzika i wanilii (do smaku).
Przygotowanie:
Składniki owocowe umieścić w blenderze i zmiksować. Następnie dodać mleko, wanilię i słodzik i całość blednować aż do uzyskania jednolitej aksamitnej konsystencji. Jeśli użyjecie świeżych, a nie mrożonych składników, do receptury należy dodać kruszony lód, aby smoothie był zimny.
(przepis i fotografia zaczerpnięte z bloga averiecooks.com)
Dołącz do nas!