Ostropest plamisty to niezwykła roślina o wielu leczniczych właściwościach. Od wieków wykorzystywany był już w Starożytnym Rzymie i Grecji. Do łask zaczął powracać w średniowieczu, kiedy to okrzyknięto go „osetem Najświętszej Marii Panny”. Przez stulecia był stosowany na całą gamę dolegliwości – począwszy od wymiotów, zaparć, poprzez schorzenia wątroby, żółtaczkę, aż po choroby układu sercowo-naczyniowego.

Złe nawyki żywieniowe niszczą nasz organizm, a w szczególności źle wpływają na wątrobę. Przemysł farmaceutyczny proponuje niezliczoną ilość leków wspomagających ochraniających czy odtruwających pracę wątroby. Ostropest plamisty w naturalny sposób zapewni nam podobne działanie!

Roślina ta bogata jest  w związki aktywne biologicznie, m.in w:

  • Flawonolignany,  wykazują właściwości odtruwające i detoksykacyjne.

  • Flawonoidy, to przeciwutleniacz, hamuje działanie wolnych rodników oraz zmniejsza ryzyko powstania nowotworów, ponadto działa przeciwzapalnie, rozkurczowo oraz moczopędnie.

  • Aminy biogenne biorą udział w prawidłowym przebiegu procesów komórkowych, są niezbędne do utrzymania żywotności komórki, wchodzą też w skład ważnych dla organizmu związków, takich jak koenzymy czy hormony.

  • Fitosterole, wpływają pozytywnie na profil lipidowy organizmu – zmniejszają absorpcję jelitową cholesterolu, dzięki czemu poziom cholesterolu ogółem oraz frakcji LDL ulega obniżeniu.

  • Garbniki, działają przeciwzapalnie oraz lekko znieczulająco, często wykorzystywane są w kuracji przeciwbiegunkowej, mają charakter bakteriobójczy oraz przeciwkrwotoczny.

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie, między innymi regulują pracę układu sercowo-naczyniowego: wpływają na poziom cholesterolu ogółem, obniżają niekorzystną frakcję cholesterolu LDL, normalizują ciśnienie tętnicze.

  • Kwasy organiczne, białka, węglowodany, witamina C i K, sole mineralne m.in. miedź, selen, cynk – wpływają przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie ostropestu w postaci nasion – można je spożywać bezpośrednio z łyżeczki popijając wodą; dodawać do koktajli owocowych, warzywnych bądź mlecznych; dosypywać do fermentowanych produktów mlecznych, surówek, sałatek i przeróżnych dań – nawet deserów.

dollarphotoclub_49377991