Nie wiemy, jak Wam, ale nam lato nierozerwalnie kojarzy się z ogórkami małosolnymi. Pachnące czosnkiem, chrupiące, pełne witamin, smaku i aromatu – po prostu pyszne. A najlepsze są takie zrobione samodzielnie, bo wtedy wiemy, że jest w nich samo zdrowie. Tymbardziej, że receptura jest bardzo prosta – podajemy ją poniżej
Ogórki małosolne
Składniki:
– 1 kg gruntowych ogórków, najlepiej niezbyt dużych,
– 1 pęczek kopru,
– 1 główka czosnku,
– korzeń chrzanu + kilka liści,
– sól (1 łyżka na 1 litr wody),
– 1,5 l wody niegazowanej,
– liście laurowe – kilka sztuk.
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w kamiennym naczyniu. Pomiędzy nie powtykać listki laurowe, gałązki kopru oraz liście chrzanu. Korzeń chrzanu umyć, obrać i pokroić w wąskie pionowe słupki – włożyć między ogórki. Dodać obrane ząbki czosnku. Z soli i wody przygotować roztwór, zgodnie z podanymi proporcjami. Ogórki zalać przygotowanym roztworem i przyłożyć mniejszym niż średnica naczynia talerzem (można też docisnąć czymś ciężkim, tak by wszystkie ogórki były zanurzone). Po dwóch-trzech dniach ogórki nadają się do jedzenia
Dołącz do nas!