„Jest taki dzień., tylko jeden raz do roku” – jaki to dzień? Tłusty czwartek! Historia tego dnia sięga jeszcze czasów pogaństwa, kiedy na przełomie zimy i wiosny jedzono tłuste potrawy. Zatem wymówka do jedzenia słodkości jest bardzo dobra, bo o tradycję trzeba dbać!

Mieszanka_cukiernicza_Paczek_na_medal_big

Jakie są wartości odżywcze pączków? Czy przy takiej ilości zawartego w nich cukru i tłuszczów, to jeszcze ma znaczenie? 😉 Przy zachowaniu zdrowej diety w ciągu całego roku, można spokojnie pozwolić sobie na dyspensę. Jednak warto jest jednak zwracać uwagę na jakość pączków. Do najtańszych  dodawany jest szereg aromatów, emulgatorów, konserwantów, regulatorów kwasowości oraz pozostałych składników tablicy Mendelejewa.

Najlepiej jest się delektować pączkiem czy kilkoma faworkami, żeby poczuć tradycyjny smak, a nie ociężałość, wzdęcia i ból żołądka.