Składniki:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 4 marchewki
- kawałek dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- ¾ szklanki otrębów owsianych lub płatków
- ½ szklanki kaszki kukurydzianej
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki masła klarowanego
- Sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
- Tymianek
- Garść uprażonych na patelni ziaren dyni
Soczewicę gotujemy razem z pokrojoną w plasterki marchewką, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dynie kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mieszankę curry i gałkę muszkatołową. Do gorącej soczewicy z marchewką wsypujemy szybko kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszamy. Dodajemy również otręby lub zmielone płatki owsiane oraz podduszoną dynię z cebulą. Wszystko miksujemy blenderem, ale nie na papkę. Tak powstałą masę doprawiamy w miarę konieczności, jeśli jest zbyt rzadka dodajemy więcej kaszki kukurydzianej lub otrębów. Można dodać ubitą na sztywno pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Kokilki smarujemy tłuszczem, wysypujemy otrębami i wkładamy do środka masę, posypując z wierzchu ziarnami dyni. Masę możemy również zapiec w keksówce. Pieczemy pół godziny lub 45 min. w temperaturze 200 st C, aż się zarumienią.
Dołącz do nas!