z12570733Q,Paszteciki-z-dyni-i-czerwonej-soczewicy

Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • kawałek dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ¾  szklanki otrębów owsianych lub płatków
  • ½ szklanki kaszki kukurydzianej
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
  • Tymianek
  • Garść uprażonych na patelni ziaren dyni

Soczewicę gotujemy razem z pokrojoną w plasterki marchewką, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dynie kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem  z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mieszankę curry i gałkę muszkatołową. Do gorącej soczewicy z marchewką wsypujemy szybko kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszamy. Dodajemy również otręby lub zmielone płatki owsiane oraz podduszoną dynię z cebulą. Wszystko miksujemy blenderem, ale nie na papkę. Tak powstałą masę doprawiamy w miarę  konieczności, jeśli jest zbyt rzadka dodajemy więcej kaszki kukurydzianej lub otrębów. Można dodać ubitą na sztywno pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Kokilki smarujemy tłuszczem, wysypujemy otrębami  i wkładamy do środka masę, posypując z wierzchu ziarnami dyni. Masę możemy również zapiec w keksówce. Pieczemy pół godziny lub 45 min. w temperaturze 200 st C, aż się zarumienią.