Pieczone aromatyczne jabłuszko przypadnie chyba każdemu do gustu. Można je zrobić w różnych wariacjach, poniżej przedstawiam przepis na jedną z nich:

Składniki na 4 porcje:DSC02954

  • 6 łyżek rodzynek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 4 nieduże jabłka, np. Cortland
  • 1 białko jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać rodzynki z miodem i przyprawą piernikową. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia).
  • Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić mieszanką z rodzynek. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut).
  • W międzyczasie ubić pianę z białka i wciąż miksując dodawać stopniowo cukier, aż uzyskamy błyszczącą i gęstą pianę. Włożyć ją do wyciskarki do masy (dekoratora do ciast) z końcówką w kształcie gwiazdki (lub woreczka foliowego z wyciętą dziurką w jednym rogu).
  • Jabłka wyjąć z piekarnika, temperaturę podnieść do 240 stopni. Wycisnąć pianę na każde jabłko tworząc spiralę. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec przez kolejne 3 minuty lub do czasu aż beza lekko się zezłoci. Podawać gorące.