Już niedługo przyjdzie 11 listopada i święto Św. Marcina. A wraz z nim pora na tradycyjne potrawy. Jedną z nich jest pieczona gęś. Poniżej prezentujemy wersję trochę odchudzoną.

Pierś z gęsi z żurawiną

piers-gesi-i-zurawina-na-sw-marcina-237217

 Składniki:

  • 1 podwójna pierś z gęsi z kością
  • 4 jabłka
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania: 

1. Piersi z gęsi myjemy i osuszamy. Odcinamy mięso z kości. Odcinamy nadmiar tłuszczu. Kość wykorzystujemy do sporządzenia bulionu.
2. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Nacinamy skórę w kratkę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy piersi (bez dodatku tłuszczu), najpierw od strony skóry do chwili, aż skóra się zarumieni a tłuszcz się wytopi. Przewracamy piersi na drugą stronę i smażymy chwilę, by zamknąć pory.
3. Przekładamy pierś na półmisek żaroodporny na gałązki rozmarynu (skórą do góry). Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy w tej temperaturze około 20 minut.
4. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni. Na niewielką jego ilość wlewamy miód, dodajemy pokrojone w ósemki jabłka. Wrzucamy na jabłka żurawinę, oprószamy je utłuczonymi w moździerzu goździkami, cynamonem i imbirem. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dusimy około 5-10 minut. Podajemy pierś z gęsi pokrojoną na cienkie plastry na korzennych jabłkach z żurawiną.