W 100 g natki pietruszki jest aż 178 mg witaminy C, czyli ponad trzy razy więcej niż np. w cytrynach. Witamina C jest przy przeziębieniu niezastąpiona. I to z kilku powodów. Jest niezbędna do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu. Poza tym witamina C jest potrzebna do produkcji limfocytów, które z kolei niszczą zainfekowane komórki. Dzięki temu nasz układ odpornościowy się wzmacnia i organizm łatwiej zwalcza infekcje. Dodatkowo chroni nas przed chorobami serca, nowotworami oraz zaćmą, a polecana jest osobom, które cierpią na nadmierną ilość stresu.

Natkę pietruszki możemy dodawać do zup, posypywać nią kanapki, sałatki, a także bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie zielonego soku tzw. green smoothie. Koktajle są bardzo odżywcze, sycące i pyszne!

Źródło: http://hellozdrowie.pl

pietruszka