Pistacje. Te pyszne i niestety drogie orzechy są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Zawierają dużo potasu, karotenoidów, luteinę, zeaksantynę. Nie każdy wie, że substancje te wykazują istotne działanie w zapobieganiu miażdżycy. Badania naukowe dowodzą, że powodują one obniżanie cholesterolu LDL („złego”) i trójglicerydów.

Osoby spożywające dziennie 67g pistacji uzyskały redukcję poziomu trójglicerydów we krwi o 10%. Spadek poziomu cholesterolu przy takim samym spożyciu pistacji uzależniony był dodatkowo od stosowanej diety. Najlepsze rezultaty osiągnęła grupa stosująca typową dietę zachodnią – cholesterol całkowity obniżył się tu o 7,4%, a LDL o 9,6%. U osób, pozostających na dietach niskocholesterolowej i śródziemnomorskiej było to odpowiednio 4,1% i 6%.

Może zatem warto sięgnąć do portfela i zjadać pistacje – serce i układ krążenia będą wdzięczne :)

pistacje