Zwolennicy surowej diety, tzw. raw food potrafią stworzyć cuda! Taki przykładem może być pizza.
Oczywiście jeśli jest brzydka pogoda można wykorzystać do „upieczenia” spodu dehydrator, uchylony piekarnik (tak żeby temperatura w nim nie przekraczała 40 C). Dla osób, którym idea surowego jedzenia jest obojętna idealnym rozwiązaniem będzie upieczenie spodu w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 15 minut.
Składniki (2-3 osoby):
Spód:
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/2 zblendowanej małej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Siemię, słonecznik i dynie zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Odsączyć i zblendować z wszystkimi pozostałymi składnikami. Tak powstałą masę rozsmarować na papierze do pieczenia/ folii aluminiowej, uformować i zostawić na 2 h na słońcu lub włożyć do piekarnika.
Pesto:
- 100 g rukoli (pozostawić garść do dekoracjii)
- 4 orzechy włoskie
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Wszystko ze sobą zblendować na „papkę”.
Ketchup:
- 4 pomidory suszone
- 1 mały pomidor
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wszystko zblendować.
Na gotowym spodzie rozsmarowujemy pesto, kładziemy ulubione dodatki, a na samym końcu robimy kapki z ketchupu. Smacznego!
Dołącz do nas!