Zwolennicy surowej diety, tzw. raw food potrafią stworzyć cuda! Taki przykładem może być pizza.

Oczywiście jeśli jest brzydka pogoda można wykorzystać do „upieczenia” spodu dehydrator, uchylony piekarnik (tak żeby temperatura w nim nie przekraczała 40 C). Dla osób, którym idea surowego jedzenia jest obojętna idealnym rozwiązaniem będzie upieczenie spodu w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 15 minut.

Składniki (2-3 osoby):

Spód:

  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/2 zblendowanej małej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Siemię, słonecznik i dynie zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Odsączyć i zblendować z wszystkimi pozostałymi składnikami. Tak powstałą masę rozsmarować na papierze do pieczenia/ folii aluminiowej, uformować i zostawić na 2 h na słońcu lub włożyć do piekarnika.

Pesto:

  • 100 g rukoli (pozostawić garść do dekoracjii)
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Wszystko ze sobą zblendować na „papkę”.

Ketchup:

  • 4 pomidory suszone
  • 1 mały pomidor
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wszystko zblendować.

Na gotowym spodzie rozsmarowujemy pesto, kładziemy ulubione dodatki, a na samym końcu robimy kapki z ketchupu. Smacznego! :)

raw-food-pizza-raw-food-rawmazing-raw-food-1394024925gk8n4