Ciasta z owocami najlepiej smakują latem, w sezonie. W dzisiejszym poście przedstawiamy placek otrębowy, bez dodatku tłuszczu z czereśniami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki otrąb
- 4 duże jaja
- słodzik
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 400 g czereśni
Sposób przygotowania:
- Czereśnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy słodzik. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i także stopniowo dodajemy do ciasta podczas miksowania. Na końcu należy wmieszać otręby.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Rozprowadzamy równomiernie i układamy na wierzchu obok siebie czereśnie skórką do dołu.
- Posypujemy płatkami migdałów.
- Placek z czereśniami pieczemy ok. 35 minut w 180ºC lub do „suchego patyczka”. Po ostudzeniu możemy delikatnie posypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas!