Ciasta z owocami najlepiej smakują latem, w sezonie. W dzisiejszym poście przedstawiamy placek otrębowy, bez dodatku tłuszczu z czereśniami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 4 duże jaja
  • słodzik
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 400 g czereśni
Sposób przygotowania:
  1. Czereśnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki.
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy słodzik. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i także stopniowo dodajemy do ciasta podczas miksowania. Na końcu należy wmieszać otręby.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Rozprowadzamy równomiernie i układamy na wierzchu obok siebie czereśnie skórką do dołu.
  5. Posypujemy płatkami migdałów.
  6. Placek z czereśniami pieczemy ok. 35 minut w 180ºC lub do „suchego patyczka”. Po ostudzeniu możemy delikatnie posypać cukrem pudrem.

0002D5G7R5FQG322-C116-F4