Liczba otyłych Polaków wciąż się zwiększa. Jest to spowodowane większą dostępnością jedzenia, zwłaszcza produktów z tzw. pustymi kaloriami, siedzącym trybem pracy i niewielką aktywnością fizyczną. Dietę należy dostosowywać do zapotrzebowania. Warto jest wykazywać się silną wolą i rezygnować z większych porcji czy kalorycznych przekąsek, żeby uniknąć nadmiaru kilogramów. W planowaniu diety niezbędne są informacje o tym, jakie produkty wybierać. Wystarczy czytanie etykiet produktów spożywczych, chociażby zawartości kalorii.

Czytajmy etykiety produktów spożywczych

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że planowanie diety zaczyna się już w sklepie podczas wybierania produktów spożywczych. Najlepiej jest robić sprawunki wg. wcześniej przygotowanej listy oraz nie iść na zakupy głodnym. W pędzie dnia codziennego nie zawsze jest na to czas. Przed wejściem do sklepu dobrze jest przystanąć i zrobić sobie w głowie listę rzeczy, które są potrzebne. Wtedy kupuje się mniej zbędnych rzeczy oraz zakupy trwają krócej. Kiedy nie ma czasu nawet na robienie list, warto jest dokładniej zwracać uwagę na etykiety produktów spożywczych, np. na wartość energetyczną. Planując odchudzanie można zacząć od kupowania wersji produktów z niższą zawartością kalorii. Taka niewielka zmiana, może przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów.

Obecnie tylko niektórzy producenci zamieszczają dane odnośnie wartości energetycznej produktów spożywczych. Jednak zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, od 2016 roku, będą obowiązkowo zamieszczać informacje odnośnie zawartości energii, ilości tłuszczu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukrów, białka i soli przeliczonych na 100 g lub 100 ml. Jednak nawet teraz Polacy nie zwracają uwagi na etykiety produktów spożywczych. Nie tylko nie czytają wartości odżywczych, ale również dat przydatności do spożycia.

Nikt nie przekona konsumentów do czytania etykiet produktów spożywczych, kiedy nie rozumieją co oznaczają dane wartości. Dlatego warto jest je poznawać. Można zacząć od sprawdzania dat przydatności do spożycia oraz zawartości energii.