Ciasto na Polentę
- 1 kg mąki kukurydzianej,
- 2 litry wody,
- 15 gramów soli.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i sól, w drugim garnku trzeba naszykować jeszcze jedną pomocniczą porcję wrzącej wody.
- Gdy woda wrze, wsypujemy 600 g mąki jednym strumieniem jak deszcz – nie za ostro, tak aby woda nie przestała wrzeć, a mąka się nie zbiła i nie zrobiły kluski.
- Całość należy przez cały czas mieszać okrągłym ruchem, posługując się drewnianą łopatką.
- Gdy polenta zacznie gęstnieć, trzeba uważać, aby nie zrobiła się zbyt twarda. W tym celu należy szybko dodać parę łyżek gotującej wody, którą naszykowaliśmy w drugim garnku.
- Po kwadransie dorzucamy następnie 400 g mąki i powtarzamy te same operacje kręcenia i dodawania wrzącej wody, gdy polenta staje się za twarda.
- Po mniej więcej pół godzinie polenta będzie gotowa, osiągnie należytą konsystencję, a zauważyć to łatwo gdyż wówczas odchodzi od ścian garnka.
Składniki:
- 250 g polenty
- 400 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 400g wybranych gotowanych lub zgrillowanych warzyw
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść pestek dyni
- 1 garść startego sera
- Szczypta soli i pieprzu
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- W garnku, doprowadzamy wodę i mleko do wrzenia.
- Mieszamy z polentą, tymiankiem, solą i pieprzem, aż polenta zgęstnieje.
- Wycinamy kubkiem okrągłe placki i układamy w formie ciastek na blasze o grubości 2-3 cm – pieczemy.
- Podajemy polentę z ugotowanymi lub grillowanymi warzywami i oliwą.
Dołącz do nas!