Ciasto na Polentę

  • 1 kg mąki kukurydzianej,
  • 2 litry wody,
  • 15 gramów soli.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę i sól, w drugim garnku trzeba naszykować jeszcze jedną pomocniczą porcję wrzącej wody.
  2. Gdy woda wrze, wsypujemy 600 g mąki jednym strumieniem jak deszcz – nie za ostro, tak aby woda nie przestała wrzeć, a mąka się nie zbiła i nie zrobiły kluski.
  3. Całość należy przez cały czas mieszać okrągłym ruchem, posługując się drewnianą łopatką.
  4. Gdy polenta zacznie gęstnieć, trzeba uważać, aby nie zrobiła się zbyt twarda. W tym celu należy szybko dodać parę łyżek gotującej wody, którą naszykowaliśmy w drugim garnku.
  5. Po kwadransie dorzucamy następnie 400 g mąki i powtarzamy te same operacje kręcenia i dodawania wrzącej wody, gdy polenta staje się za twarda.
  6. Po mniej więcej pół godzinie polenta będzie gotowa, osiągnie należytą konsystencję, a zauważyć to łatwo gdyż wówczas odchodzi od ścian garnka.

Składniki:

  • 250 g polenty
  • 400 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 400g wybranych gotowanych lub zgrillowanych warzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 garść startego sera
  • Szczypta soli i pieprzu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. W garnku, doprowadzamy wodę i mleko do wrzenia.
  2. Mieszamy z polentą, tymiankiem, solą i pieprzem, aż polenta zgęstnieje.
  3. Wycinamy kubkiem okrągłe placki i układamy w formie ciastek na blasze o grubości 2-3 cm – pieczemy.
  4. Podajemy polentę z ugotowanymi lub grillowanymi warzywami i oliwą.

polenta-cakes-with-winter-vegetables-8