Kolumb, odkrywając Amerykę, odkrył dla Europy i fasolę. W wielu odmianach, od całkiem czarnej, przez beżową, nakrapianą, do śnieżnobiałej. Roślina ta posiada więcej białka niż mięso. Dodatkowo fasola jest bogata w żelazo, fosfor, wapń i potas, a nie zawiera przy tym sodu, w przeciwieństwie do jej bliskiego kuzyna ‒ grochu. Fasola idealnie wpisuje się w menu lekkiej diety odchudzającej. Przyśpiesza również proces trawienia, ponieważ ma dużo błonnika – 15,7 g na 100 g.
inspirowany hummusem przepis na pastę śniadaniową: z suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwą z oliwek.
Przepis na pastę z fasoli
Składniki:
– około 150 g suchej fasoli jaś
– garść suszonych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– 4‒5 łyżek oliwy z oliwek
– szczypta soli
– czarny pieprz
– rozmaryn
Przygotowanie:
- Fasolę namaczamy poprzedniego dnia i zostawiamy na noc.
- Ugotowaną fasolę wrzucamy do blendera, razem z pomidorami, dodajemy oliwę, doprawiamy do smaku.
- Hummus najlepiej smakuje na grzankach lub pełnoziarnistym pieczywie, z posiekaną drobno natką pietruszki lub rozmarynem.
Dołącz do nas!