Kiedyś pomarańcze były symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Obierana była jedna pomarańcza i dzielona na wszystkich członków rodziny. Teraz ten owoc spowszechniał i jest dostępny na wyciągnięcie ręki, mimo to, nadal często się kojarzy ze Świętami, zwłaszcza, że zimą nastaje na niego szczyt sezonu.

images (1)

Wszystkie warzywa i owoce są wartościowymi składnikami diety, a każde z nich charakteryzuje się odmiennymi wartościami odżywczymi. Pomarańcze pomagają nie tylko nawadniać organizm, z uwagi na dużą zawartość wody, ale również regulują pasaż jelitowy, pomagają zwalczać wirusy, obniżają stężenie cholesterolu we krwi, działają przeciwmiażdżycowo, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre choroby nowotworowe.

Wydaje się, że właściwości przeciwwirusowe i wynikają z dużej ilości witaminy C. Ten przeciwutleniacz zwiększa odporność i przeciwdziała niektórym karcinogenom, m.in. nitrozoaminom. Badania wykazują, że osoby jedzące duże ilości pomarańczy, ale również innych owoców, mają niższy wskaźnik zachorowalności na nowotwory. Badania szwajcarskie wykazały rzadsze zachorowania na raka trzustki u osób jedzących pomarańcze i marchewki. Właściwości przeciwmiażdżycowe wynikają z zawartości błonnika pokarmowego, wpływa na zmniejszanie wchłanianie stężenia cholesterolu, dzięki czemu jego stężenia we krwi się obniżają. Jednak, żeby kuracja była skuteczna, to owoce muszą być spożywane całe, czyli wraz z miąższem, a nie tylko wyciśnięty sok. Mimo dużego postępu technologii badawczych, uczeni uważają, że w pomarańczach, i też wyciśniętych z nich sokach, znajdują się jakieś czynniki przeciwwirusowe, które jeszcze nie są zdefiniowane. Nie pozostaje nic innego, jak tylko życzyć smacznego!