Nasz dietetyk stale poszukuje inspiracji do naszego menu i wpisów na blogu. Dziś poleca przepis na zdrową, pożywną, a zarazem lekką sałatkę, idealną na takie upalne dni, jakie czekają nas w ten weekend, bo zawierającą też orzeźwiające mango. Przepis oraz fotografia pochodzą ze strony fitness-food.pl. Zachęcamy do przygotowania, bo to prawdziwa uczta dla smakoszy, pozwalająca jednocześnie dbać o linię i dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych, w tym przeciwutleniaczy, białka, błonnika i kwasów omega-3.
Sałatka z tuńczykiem, mango i szpinakiem
– 1 mango
– 1 awokado
– 200g świeżego tuńczyka
– – 100g świeżego szpinaku
– kilka liści sałaty
– 30g orzechów włoskich
– oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny
Przygotowanie:
Rybę nasmarować oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po około 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Liście szpinaku i sałaty dokładnie umyć, po czym dodać pokrojone w kostkę awokado i mango. Gdy tuńczyk nieco ostygnie, wrzucić go do sałatki. Na koniec dodać orzechy i skropić całość dressingiem, przygotowanym z oliwy z oliwek, odrobiny octu balsamicznego i soku z cytryny. Jeść na zdrowie, koniecznie w dobrym towarzystwie
Dołącz do nas!