Nasz dietetyk stale poszukuje inspiracji  do naszego menu i wpisów na blogu. Dziś poleca przepis na zdrową, pożywną, a zarazem lekką sałatkę, idealną na takie upalne dni, jakie czekają nas w ten weekend, bo zawierającą też orzeźwiające mango. Przepis oraz fotografia pochodzą ze strony fitness-food.pl. Zachęcamy do przygotowania, bo to prawdziwa uczta dla smakoszy, pozwalająca jednocześnie dbać o linię i dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych, w tym przeciwutleniaczy, białka, błonnika i kwasów omega-3.

 

Sałatka z tuńczykiem, mango i szpinakiem

 

sałatkaSkładniki na 3 porcje:

– 1 mango

– 1 awokado

– 200g świeżego tuńczyka

– – 100g świeżego szpinaku

– kilka liści sałaty

– 30g orzechów włoskich

– oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Rybę nasmarować oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po około 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Liście szpinaku i sałaty dokładnie umyć, po czym dodać pokrojone w kostkę awokado i mango. Gdy tuńczyk nieco ostygnie, wrzucić go do sałatki. Na koniec dodać orzechy i skropić całość dressingiem, przygotowanym z oliwy z oliwek, odrobiny octu balsamicznego i soku z cytryny. Jeść na zdrowie, koniecznie w dobrym towarzystwie :)