Gluten jest to frakcja białkowa, która jest zawarta w pszenicy, życie i jęczmieniu oraz ich produktach takich jak kasze, makarony czy pieczywo. Chorzy na celiakię, przez mutację genetyczną, nie tolerują glutenu, a nawet jest on toksyczny dla organizmu.

chleb_01

Gluten dostaniu się do przewodu pokarmowego wywołuje reakcję autoimmunologiczną, która powoduje niszczenie kosmków jelitowych, co jest równoznaczne z zaburzonym wchłanianiem składników odżywczych. Kiedyś uważano, że występuje tylko u dzieci, jednak teraz wiadomo, że może się rozwinąć w każdym wieku. Początkowe objawy nie są specyficzne, dlatego trudno jest rozpoznać chorobę, a należą do nich bóle kostne, stawowe, złamania, niewyjaśnione bóle głowy, migrena, ciągłe zmęczenie, osłabienie, anemia apatia czy depresja. Często u chorych występuje obniżona gęstość mineralna kości, osteopenia czy osteoporoza, które są przyczyną zwiększonej łamliwości kości. Niekiedy nawet objawy są nawet wyśmiewane.

Jedynym leczeniem celiakii jest dieta bezglutenowa. Jest ona również zalecana w nietolerancji glutenu lub alergii na niego. W Polsce trudno jest wdrożyć dietę bezglutenową, gdyż dużo podstawowych produktów, takich jak chleb czy makaron, jest wytwarzana z pszenicy, żyta czy jęczmienia. Z pomocą nadeszli olsztyńscy naukowcy, którzy opracowali patentową mieszankę chlebową, która nie zawiera glutenu, a dodatkowo wzbogacona jest w wapń oraz probiotyk. Dzięki temu, wspierana jest prawidłowa flora bakteryjna oraz zapobiega się złamaniom kości, które często towarzyszą.

Istnieje przeświadczenie, że dieta bezglutenowa pozwala szybciej zredukować zbędne kilogramy, przez wyeliminowanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Niezależnie od przyczyn stosowania diety bezglutenowej, warto jest śledzić odkrycia naukowców, gdyż mogą ułatwić codzienne życie.