Pewnie zauważyłaś, że po zjedzeniu niektórych produktów czujesz się ociężała i bez energii jeszcze przez wiele godzin po posiłku.

Otóż okazuje się, że niektóre potrawy są zdecydowanie dłużej trawione przez układ pokarmowy, co skutkuje właśnie kiepskim samopoczuciem. Chcesz wiedzieć, czego powinnaś się wystrzegać, jeśli wolisz tryskać energią?

Co najdłużej zalega w żołądku? 10 produktów trawionych dłużej niż 6 godzin

  1. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. słonina, boczek
  2. Potrawy smażone (również na tłuszczu roślinnym), w tym fast-foody
  3. Przetwory z mięsa wieprzowego, np. kiełbasa, kotlety
  4. Podroby i produkty je zawierające, np. smażona wątróbka, kaszanka
  5. Dania mięsne (drób – w szczególności kaczka i gęś, wołowina)
  6. Przetwory rybne, np. śledzie w occie, śledzie w śmietanie
  7. Wędzonki, np. wędzony kurczak, szprotki, makrela
  8. Wyroby cukiernicze, np. ciasta z kremem na bazie śmietany z wysoką zawartością tłuszczu
  9. Grzyby
  10. Warzywa strączkowe i kapustne

Fast-Food-Diet

 

Jakie produkty są trawione krócej niż 6 godzin?

Jeśli chcesz na co dzień czuć się lekko, musisz przede wszystkim zacząć od zmiany diety. Produktami, które nie powodują uczucia ociężałości – poza wodą mineralną – są:

  1. Owoce i warzywa (z wyłączeniem warzyw kapustnych i strączkowych)
  2. Orzechy (niesolone)
  3. Gotowane węglowodany (choć w tym przypadku należy pilnować wielkości porcji – 1 porcji to pół torebki ugotowanego ryżu brązowego lub szklanka suchego makaronu)
  4. Jajka
  5. Nabiał (poniżej 3% zawartości tłuszczu: mleko, jogurty, kefiry itp.)
  6. Gotowane ryby, owoce morza i drób (przede wszystkim indyk i kurczak)

Fotolia_74438886_Subscription_Monthly_M