Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które konsumowane przez ludzi  wywierają korzystny efekt na zdrowie. Dobrze wpływają na naszą mikroflorę jelitową oraz modyfikację układu immunologicznego.

Szczepy probiotyczne głównie reprezentowane są przez bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium.

 Probiotyki:

  • przeciwdziałają aktywności patogennej mikroflory w jelitach,
  • wspomagają procesy trawienne,
  • leczą próchnicę zębów,
  • przeciwdziałają osteoporozie,
  • działają profilaktycznie w zapaleniach układu moczowo-płciowego,
  • łagodzą zmiany nowotworowe powstałe w jelicie grubym,
  • wykorzystywane są w leczeniu alergii pokarmowych,
  • sprzyjają lepszemu wchłanianiu składników mineralnych i witamin,
  • produkują witaminy z grupy B, niacynę, kwas foliowy,
  • wytwarzają enzymy – esterazy i lipazy, oraz koenzym A, Q, NAD i NADP.

Aby probiotyki faktycznie miały jakiś wpływ na nasz organizm zaleca się ich konsumpcję przez dłuższy czas.

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów farmaceutycznych, występujących w postaci tabletek, kapsułek i saszetek, zawierających liofilizowaną biomasę bakterii probiotycznych.  Stężenie bakterii w takich produktach wynosi od kilku milionów do kilku miliardów na dawkę. Również im więcej szczepów bakterii zawiera tym lepiej.

Zalecamy jednak spożywanie ich w postaci naturalnych produktów. Występują głównie:

  •  w sfermentowanych produktach mlecznych,
  • kiszonych warzywach i owocach,
  • fermentowanych kiełbasach,
  • ciastach na zakwasie,
  • piwie i winie.

Nadają produktom specyficzny smak i zapach, a także chronią je przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów.

956427204d4016ba4a5a46f8dcdcd12f